Hem  |  Aktuellt  |  Skivor/lyssna!  |  Böcker/noter/affischer  |  Spelningar  |  Kontakt  Bilder  |  Historik  |  Video  |  Nyhetsmejl  Pressklipp

 

 

Dr Johan går på Stadsbiblioteket 2015-03-28


Häromsistens tog jag med två av mina söner och deras farmor på konsert. Jag ville bringa lite kultur till ätteläggarna. Den yngre, en sexåring med bestämda åsikter och kraft att genomdriva sin vilja, deklarerade att han inte skulle följa med. Den kombinerade lockelsen av att få träffa farmor och att få fika efteråt fick honom dock att på nåder acceptera utflykten. Han hade sedan stort nöje av både konsert och inramning. Den äldre, en tioåring som jag här väljer att kalla Jerka, var däremot mycket positiv till evenemanget. Föga anade jag vad det skulle leda till.

Föreställningen inleddes med en tjugo minuter lång föreläsning av en välkänd tidningsredaktör. Ämnet för dagen var göteborgshistoriens anatomi. Det förtäljdes då om vitsar, snarare än om svunna tider, även om det senare också kom in som en viktig ingrediens. Till exempel utgör varvsepoken en synnerligen lämplig tidsram att placera sitt försök till skojighet i. Min son, van från mellanstadiets kärva undervisningsmiljö, kände sig genast hemma i situationen. Han förstår att kunskap och förståelse bäst inhämtas i dialog och inte i monolog. För att bidra till bästa möjliga utbyte, föll han därför redaktören upprepade gånger i talet, i syfte att ge sina egna reflektioner och reda ut detaljer. Redaktören, som uppenbarligen besitter någon stark egenskap i form av lomhördhet, arrogans eller ouppmärksamhet, lät sig överhuvudtaget inte påverkas. Inte ens handuppräckning ledde till att Jerka fick ordet. Budskapet tycks dock ha gått fram i vilket fall och Jerka har efteråt konstaterat att det är pappahumor som ligger honom varmast om hjärtat. Hoppas att det varar ett tag till.

Själva konserten skulle jag vilja beskriva som svängig vispop med underfundiga texter. Det förekom rim i stil med augusti//folkölspust i. Även här försökte Jerka att kommentera mellan låtarna, men det dränktes av applåderna. Det som han var mest upprörd över, var att antalet GAIS i De e la GAIS inte stämde med det antal som uppgavs i presentationen. Givetvis utfördes kontrollräkning under visans gång.

En egenskap som Jerka har ärvt eller lärt in från sin mor, är att han kommer ihåg långa avsnitt av texter eller berättelser, efter att bara ha hört dem en gång. Detta har han många gånger bevisat under de senaste veckorna. Jag har fått exceptionellt god valuta för entréavgiften till konserten. Jag har nämligen fått höra större delen av repertoiren dussintals gånger. När jag som bäst tror att jag fått en lugn stund, så kan det komma ett utdraget ''men jag vill ändå fråååga:'' följt av refrängen till Får jag tälta i din trädgård? Han redogör också gärna för denna visas dramatiska bakgrundshistoria med dess olyckliga lättmjölksfadäs. För att råga måttet av min kulturupplevelse, så har den unge mannens storebror tipsat om att vi äger ett fonogram med inspelningar av samma orkester som vi lyssnade på under konserten. Vaxet går numera varmt i den kompakta CD-skivspelaren hemma.

Jerka har flera gånger tackat mig för att jag tog med honom på föreställningen och uppmanat mig att hitta fler tillfällen: ''Jag tycker även om opera.''

Dr. Johan


(Vier Brillen tackar Dr. Johan för ett jättetrevligt reportage och vill gärna framföra våra hälsningar till sönerna!)

 

 
 



 

 

 

 

 

 

Vir Brillen

Så här stavas inte Vier Brillen.


Wir Brillen

Så här stavas inte Vier Brillen.


Wier Brillen

Så här stavas inte Vier Brillen.


Fir Brillen

Så här stavas inte Vier Brillen.


Fier Brillen

Så här stavas inte Vier Brillen.